luni, 13 august 2012

Nu mai pot!!!


Ma dispera reclamele astea mincioase. Au ajuns sa ma scoata din minti. De ce?


Margarina cu omega n-spe, iaurtul cu bi si tri si n-spe fidus, ca cica colonul nu mai stie ce e viata fara el, lapte cu ciocolata, cu vanilie, cu tone de zahar, Infantis gummy bear, Prigat care cica-i natural, Fanta (Fanta. Fii natural....wtf, spalare pe creier, fara Fanta e imposibil sa ai viata sociala), Cola, Sprite Pepsi, McDonalds ( i’m hatin’ it), pui indopat cu tot felul de minuni...lista poate continua, din pacate, pe multe pagini.
Cum regulile sunt facute pentru a fi incalcate, iar organizatiile de protectie au fost create cu scopul de a da cu praf in ochii prostilor, nu ramane decat sa cascam noi ochii bine si sa ne educam copilasii. 
Aceste produse nu au fost scoase pe piata pentru incantarea lor/ buna lor crestere sau mai stiu eu ce minciuna, ci au fost create sa “umflam buzunarele” unora fara pic de mila si compansiune
Stiu,
Life is not fair! Deal with it! Dar...
Bombardamentul mediatic loveste fara mila totusi in cei mici, cei ce nu au discernamant.
Iar banii curg garla in buzunarele corporatiilor, caci ce parinte nu a capitulat macar o data in fata rugamintilor fierbinti ale copilului, care a vazut la tv cine stie ce reclama stupida.
Vedem din ce in ce mai des copii cu probleme nutritionale, obezi, cu sani ( baieti) si cate si mai cate grozavii...
Parintii nu mai au timp, chef, bani, sa le acorde copiilor o nutritie decenta.
Si ceea ce copiii invata la aceasta varsta, se va reflecta si asupra generatiilor viitoare.
E o lupta inegala, atunci cand guvernul nu se implica. Si de ce s-ar implica, cand tot ce se intampla in domeniul agricol si comercial, se desfasoara, cel putin( in rarele cazuri cand doar atat face, atunci cand nu este implicat) cu acordul lui tacit.
Ma exprim dezordonat, insa ideea de baza sper ca s-a inteles...Nu mai pot, sunt cu capu’! Unde sa emigrez, sa-mi fie si mie si familiei mele respectat dreptul la viata??? In Papua Noua Guinee ? Stiu, stiu, grow up!!!
Oricat il protejez eu, el creste si va merge la scoala, acolo unde eu nu pot avea control total asupra rahaturilor pe care le poate manca. 
Ce poate face o familie care se lupta cu monstrii comerciali, sa devina o enclava, un fel de amish?
Utopie!
Atunci, ce ne asteapta? Acceptare?


“Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun!Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.
Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei,producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!
Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.
Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!
În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.
Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Mezelurile mai pot conţine:
- carne dezosată mecanic (cu valoare nutritivă scăzută MDM),
- E-uri (fosfaţi E 452, coloranţi roşu carmen E 120, conservanţi E 250, substanţe de întărire a gustului, glutamat monosodic E 621, guanilat disodic E 627, inozinat disodic E 631, gume caragenan E 407, amidonuri E 1420, dextroză, glucono-delta-lactoză E 575),
- concentrate proteice din soia,
- hidrolizate proteice din carne şi vegetale,
- şorici şi emulsie de şorici,
- grăsime animală (slănină), uneori şi vegetală,
- sare
- şi uneori organe.
Din lista lungă de compuşi chimici alimentari, coloranţii sunt bombe pentru organism. Roşul carmin se extrage dintr-o insectă. În procesul chimic de extracţie se foloseşte aluminiul. Consumul cronic poate distruge celulele nervoase şi riscul cel mai mare îl reprezintă Alzheimerul.
Aspectul „ferm” al mezelurilor este dat, in mare parte, de făina de soia, fosfaţi, gume sau de amidonul de cartofi, care uneori reprezintă chiar 40% din compoziţia unui parizer sau a unui salam ieftin.
Ştiţi ce-i culmea? Soia in stare pură, nemodificată genetic, a ajuns să fie cel mai sănătos ingredient dintr-un salam! De amidon ce să mai zic… acesta chiar n-are ce căuta într-un produs din carne!

Repet: mezelurile nu ar trebui consumate de copii până la vârsta de cel puţin 12 anişi, in plus, de persoanele predispuse la osteoporoză, de femeile însărcinate şi care alăptează, de suferinzii de obezitate, maladii cardiovasculare, dislipidemie, hipertensiune, diabet, boli hepato-renale, cancere, osteoartrite, boli de piele, boli de plămân, hiperuricemie (gută), celulită, boli ale tubului digestiv, bătrâni etc.
Mezelurile determină, pe lângă cele enumerate mai sus, acidifierea mediului intern având in timp consecinţe grave asupra sănătăţii.
Astăzi multe specialităţi (muşchi file, pastramă, kaizer etc) sunt injectate cu soluţii care conţin sare, gelifianti pentru reţinerea apei, coloranţi pentru aspectul de proaspăt, conservanţi, agenţi de întărire a gustului şi aromei.
Astfel, aceste specialităţi devin in fapt mezeluri cu aceleaşi riscuri pentru sănătate.Chiar tradiţionalul Salam de Sibiu astăzi s-a transformat, conţinând concentrat proteic de soia, acidifianti şi alte componente „netradiţionale”.
De cele mai multe ori produsele din carne, in special mezelurile, mai păstrează doar denumirea de „traditional”, in realitate reţetele fiind drastic modificate faţă de produsele autentice.
Atentie!
Produsele din carne industriale sunt surse de grăsimi animale aterogene, fosfori şi sare ascunse, pe care trebuie să le conştientizăm pentru a reduce consumul excesiv, dăunător al acestora.
Consumul excesiv de carne şi produse din carne creşte semnificativ riscul de obezitate, sindrom metabolic, maladii cardiovasculare, cancer, hipertensiune, dislipidemie, diabet”.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, “Şi noi ce mai mâncăm?” 

2 comentarii:

  1. Ai dreptate, insa voi aveti gradina si produse sanatoase, zestrea copilului tau e buna, nu-ti mai face atatea griji.Te inteleg f bine, l-am crescut si eu pe-al meu destul de greu, "navigand" cat am putut printre toate porcariile astea,in conditii de bloc,invatandu-l sa manance ce e bun, nu ce e "la moda" sau ce vede la tv - si sa stii ca le ramane in memorie si chiar daca uneori mai iau cate-o prostie, ca regula se feresc de toate astea, daca asa au fost invatati de mici.Sa-ti traiasca sanatos, am citit prin ce-ai trecut, ati trecut, imi dau seama ca e lumina ochilor vostri...Ai incredere, nu-i pot ei distruge daca noi ne facem datoria si ii invatam ce trebuie, nici noi nu suntem prosti si nici copiii nostri.Cred, am credinta asta, ca tot mai multi se reorienteaza spre un alt tip de viata, dupa ce s-a ajuns aici, la exagerari incalificabile. La multi ani pt 2013!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Maria.
      Sper din tot sufletul sa stie ce e bun pentru el si ce nu, atunci cand va ramane singur.
      Gradina nu o avem de mult, in 2008 am cumparat terenul si din 2009 am inceput sa experimentam diverse.
      Am fost cam loviti din toate partile in ultimii ani, asa ca ne-am decis sa luam problema in maini si sa facem noi ceva pentru noi.
      La multi ani! Sper ca anul acesta sa ne surprinda pe toti intr-un mod placut!

      Ștergere