marți, 26 august 2014

Fitofotodermatoza

sau cum o alergie mi-a dat viata peste cap.

 

   Dragilor iubitori de plante si de gradini, ce nu ati stiut (la fel ca si mine) ca frunzele unui pastarnac sau frunzele de telina iti pot lasa urme adanci pe piele, aveti grija pe ce puneti mana in gradina.
Se pare ca plantele din familia Apiaceae sau umbelifere (morcovi, telina, pastarnac, fenicul, patrunjel, marar, coriandru, angelica, leustean), Rutacea (portocalul, lămâiul, lime, bergamota, grapefruit), anumite flori cu bulbi (cum este laleaua sau alstromelia) au un compus numit furanocumarina, compus toxic ce provoaca o eruptie inflamatorie cutanata fototoxica, cauzata de contactul pielii cu plantele din familiile sus amintite in prezenta soarelui (radiatiei ultraviolete).
Cercetand internetul, am aflat ca si tratamentul extern cu branca ursului intra in aceeasi categorie, deoarece planta are actiune fotosensibilizanta

Mai pe scurt, soarele impreuna cu frunzele acestor plante creeaza (pentru anumite persoane) o reactie toxica, chiar “exploziva”. Este un exemplu clasic de incompatibilitate, cum am aflat pe propria-mi piele.


Si uite cum am intrat intr-un domeniu “generos” de atentionari si interdictii de consum ale ceaiurilor, tincturilor, de folosire a diferitelor creme, uleiuri, cataplasme sau parfumuri in prezenta soarelui de vara.

In caz ca vi se pare o bagatela, iata ce se poate intampla:




Exista o metoda de “imunizare”, un tratament ce se poate lua, am intrebat eu?
Nu.
Ce se poate face, altceva decat renuntarea la ingrijirea unei gradini si la plante?
Folosirea unei bariere vestimentare intre piele si frunze, un fel de costum de apicultor,  un fel de burka cu manusi pe care il folosesti sa te “protejezi” de toxicitatea plantelor la lumina soarelui.
Cool…
Daca plantele nu se vor speria, buburuzele sigur vor face cale intoarsa cand vor vedea “ciudatenia” din gradina, imbracata de iarna la 40 de grade.

Apropo: de la 1 august s-au desfiintat camerele de garda ce se ocupa de alergii, din lipsa de fonduri.
Dragut, nu-i asa?
A, inca ceva.
Sa nu faceti ca mine. Sa va apara arsurile/leziunile toxice/alergia intr-o zi de weekend si sa va duceti la spital, mai ales la spitalul Colentina, cel “desemnat” a avea grija de dvs in cazurile de acest gen. Veti primi raspunsuri trunchiate, cum ca in weekend e inchis si sa va imbolnaviti domniile voastre in cursul saptamanii, cand cineva va poate “ajuta”. Dar sa nu faceti ca mine si sa reveniti luni (fara programare anterioara si fara trimitere de la medicul de familie), ca nu se va uita nici dracu’ la voi.

Sa faceti bine sa va imbolnaviti cu programare si cu trimitere de la medicul de familie, atunci cand sunteti siguri ca sunt fonduri suficiente ramase din contributiile dvs 
#@%#&**^...

33 de comentarii:

  1. Of si of ... Sa-ti mai precizes si eu ca se poate sa faci reactie fotoalergica la gel Fenistil :) Pe care il folosesti pentru alergii. Dar treaba cu spitalul e de rau. Era de garda sau nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu m-a primit nimeni la Colentina. M-au indrumat la alt spital, la Malaxa (unde scrie clar pe site-ul lor ca n-au camera de garda).
      In final, am ajuns la Victor Babes si am cerut "contracost" (bineinteles) daca ma poate vedea in acel moment un specialist.

      Ștergere
  2. Cunosc atat de bine sentimentele tale!!!!
    Sanatate multa sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si tu, Brandusa?
      Macar acum am un raspuns pentru toate ciudateniile intamplate de-a lungul anilor, pentru toate spaimele trase, pentru senzatia persistenta ca sunt defecta.
      Nu ca m-as vindeca cu raspunsul oferit, dar macar acum stiu despre ce este vorba.

      Ștergere
  3. M-ai socat. In halul asta? Si cum asa, pana acum n-ai avut nimic si acum asa, brusc? Imi pare tare rau, Simona, multa sanatate iti doresc si sa gasesti o solutie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai semne au fost de-a lungul anilor.
      Doar ca nimeni nu mi-a explicat exact ce si cum.
      Am fost tratata cu cortizon si atat...probabil au crezut ca am facut vreo facultate de medicina sau chimie (cine stie).
      Pe principiul "time is money" si informatia costa, daca nu fortezi tu nota si intrebi in mod repetat ce si cum, nimeni nu te va informa ca risti sa faci arsuri grave si chiar soc anafilactic si sa mori.

      Ștergere
  4. Sunt groaznice alergiile astea, eu cand eram mica eram alergica la praful de tara. In prima jumatate de ora dupa ce ajungeam la bunici eram plina de basicute din alea cu zeama din cap pana in picioare. Norocul meu ca mergeam doar o data pe an si stateam maxim o saptamana. Iar la faza cu mersul la spital e valabila la orice boala, nu ai voie sa te imbolnavesti in weekend, in preajma sarbatorilor sau noaptea, si musai trebuie sa te asiguri ca au fonduri. Groaznic. Sanatate multa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Green!
      La intrebarea: pai si daca e mai grav de atat, mi s-a raspuns detasat sa chem ambulanta.
      Mie nu mi se pare normal sa pun in miscare o ambulanta, atata vreme cat pot merge si respira. Poate in acelasi timp cineva care face un infarct sau o gravida chiar are nevoie de ea.
      Se pare ca numai asa iti este rezolvata cumva problema si ca eu gandesc gresit.
      Offf!

      Ștergere
  5. ioi, uite cum m-ai enervat! ca tocmai m-o sunat balaurul consort ca a pierdut o programare de internare pe motiv de trimitere de la doctorul de familie, care nu e valabila sa o mai primesti azi, pentru ca nu coincide data sistemului (asta da sistem!), asa ca mai asteptati dumneavoastra inca o saptamana, cum ati mai asteptat doo, ca asa sunt regulile si alta data sa retineti exact cu ce acte va prezentati sa va internam, ca doar nu suntem in gara, suntem spital, ce mama dreacului...
    in rest, maxima compasiune si sfatul de a folosi crema de galbenele, daca ai dintr-aia facuta acasa, ca-i de-a dreptu' miraculoasa cum stie ea sa calmeze si sa vindece!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cum, sa deranjam sistemul?
      Multa sanatate balaurului si multi nervi de otel!

      Ștergere
  6. Simona, sper din tot sufletul ca esti bine, ca sunteti toti bine...
    M-am tot abtinut, m-am tot gandit...
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, inca nu sunt bine, dar lucrez intens la revenirea pe fagasul normal :)
      Iti multumesc pentru gandurile tale bune.
      Va urmaresc postarile, dar inca nu am gasit forta necesara sa reiau activitatea pe blog.

      Ștergere
    2. Slava Domnului ca esti bine! Multumesc tare mult ca mi-ai raspuns! Incepusem sa-mi fac ganduri negre... Sanatate multa, draga mea, sunt sigura ca in curand te vei simti mai bine, asa cred eu! Doamne ajuta!

      Ștergere
  7. Mă confrunt și eu cu o astfel de alergie. Aș vrea să știu în cât timp se vindecă și dacă rămân semne în locul beșicuțelor. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Angelikue;Vara sata m-am confruntat si eu cu "necazul" asta,si mi s-a tras de la cositul ierbii din gradina cu motocoasa;Am facut si eu imprudenta sa nu ma"costumez" in haine lungi ce acopera bine tot corpul(gen salopeta),ca deh,e vara si cald.Acum macar stiu de ce sa ma feresc si recomand tuturor,sa nu va fie lene sa va protejati corpul de contactul cu diferite plante ca sa n-o patit mai rau ca mine.Cred ca de cand ai postat aceasta antamplare nefericita,esti mai bine si acum stii sa te protejezi.Multa sanatate si succes in toate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna si eu am facut astfel de alergie, as vrea sa stiu ce ai folosit si dacfolosita ai ramas cu cicatrici, mie imi este foarte frica sa nu raman cu cicatrici. Astept un raspuns daca se poate multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu as vrea sa va descurajez, dar...mie mi-au ramas semne destul de serioase, care n-au trecut nici pana acum.
    Nu mai tin minte ce am luat atunci la categoria creme de prima interventie si nici nu mai am retetele. Singurul gel ce mi-l amintesc a fost Contractubex. Adresati-va unui medic alergolog pentru a va instrui ce si cum sa procedati. Nu prea este de joaca cu genul acesta de alergie.
    De obicei, daca aveti genul acesta de alergie, trebuie investigat si la ce altceva mai sunteti alergici. O alergie nu vine niciodata singura.
    Imi pare rau ca de abia acum am vazut mesajele, dar am avut o perioada extrem de aglomerata cu foarte putin timp liber.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ziua!
    Au trecut urmele ? In urma cu o luna am patit acelasi lucru , fitofotodermatoza , asta dupa ce am taiat frunzele la o brazda cu morcovi si pastarnac ��

    RăspundețiȘtergere
  12. Offf...si eu am aceeasi problema doar ca sambata am fost in gradina si abia azi, luni mi-a aparut pe maini si acum seara pe picioare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am patit si eu asta in urma cu 3 - 4 sapatamani, dupa taiatul frunzelor la morcov si pastarnac. Antebratele si picioarele mele arata ingrozitor. Ce creme ma sfatuiti sa folosesc pt. cicatrici? Si cam cat dureaza pana dispar urmele? Va multumesc!

      Ștergere
  13. Buna Angelikue, si eu am aceeasi problema.este primul an cand am pus in gradina pastarnac , cand i-am rupt frunzele pt ca cresteau f mari, a doua zi, m-am trezit cu aceste pete ca ale tale umflate apoi mi s-au spart si au devenit maronii.Si zici ca nici acum nu ti-au trecut? Aoleu...nasol.eu am pe ambele maini pana la coate inclus un picior pana la genunchi.Iti dai seama c nasol m-am simtit ducandu-ma la mare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din iunie si pana azi , au trecut cat decat urmele , dimineata se vad mai putin ,seara sunt mai vizibile ,mai inrosite , sper la anul sa fie mai bine. M-i s -a recomandat creme pentru pete dar sa le aplic dupa ce petele nu se mai inrosesc in timpul zilei....asa ca mai am de asteptat.

      Ștergere
    2. Buna. S-a confruntat cineva cu alergie la zeama de vinete? Am copt vinete si le-am curatat. Mi-a curs pe maini....aproape de cot ceva zeama. Nu e prima data cand se intampla asta, dar e prima data cand a inceput sa ma usture pielea si au aparut niste basici in locurile unde pielea a luat contact cu zeama. Am dat cu fluocinolon( aveam in casa) si vad ca s-a mai ameliorat mancarimea. Foarte ciudat!

      Ștergere
  14. Se pare ca si de la iarba proaspat tunsa se intampla la fel.copilul meu de 7 ani a patit-o.am facut progr la o clinica privata,fiind in plina pandemie..Sanatate tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Sandra Elena,nu am auzit..insa ceea ce stiu este faptul ca zeama de vinete e bogata in saruri de cupru,asa ca ai grija la asfel de substante si pe viitor!

    RăspundețiȘtergere
  16. Bună ziua. Pentru alergie la pastarnac am folosit crema CUTIVATE și nu au rămas nici semne dar durează doua trei luni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am patit-o si eu. in cazul meu zic ca e vorba de o conducta de scurgere menajera in jurul careia am jumulit buruienile

      Ștergere
  17. Și eu am pățit-o, am intrat pe a doua luna de când am mâinile de parca ar fi arse, nu știu ce creme sa folosesc, dați-mi un sfat va rog

    RăspundețiȘtergere
  18. Bună! În 2016 am pățit și eu la fel ca voi, cauza fiind păstârnacul. Mai mult de jumătate de an m-am chinuit cu cicatricile lăsate de leziuni, dar am reușit să scap în totalitate de ele. Eu am folosit doar Cicalfate (Avene) și Bio Oil. De 2 ori pe zi amestecam în palmă crema cu uleiul și apoi aplicam pe toate leziunile.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua!! Sunt crescută la țara,nu credeam ca pot face o astfel de alergie fitofotodermatoză,am aproape o săptămâna de când ma confrunt cu aceste bubițe ce se extind,pe picioare,la mâini și acum îmi tot iese pe antebraț. Am fost la dermatolog (pe 22 Iulie) mi-a zis sa iau crema CUTIVATE si aerius, dar nu simt nici-o îmbunătățire,chiar nustiu ce sa fac mai ales din cauza pruritului. Ce crema sa folosesc? Va mulțumesc ! Sănătate la toată lumea .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, si eu am patit aceasta alergie... sapt trecuta am curatat in gradina pastancul si acum am niste bubite de toata frumusetea...ati observat imbunatatiri dupa aerius si aplicatea cremei? Multumesc

      Ștergere