vineri, 30 martie 2012

Eclere






Să vedeţi cât de indecent de uşor este



Ingrediente aluat
½ cană de ulei
2/3 cană de apă
1 cană de făină
4 ouă
½ linguriţă sare
Se pune apa împreună cu uleiul şi sarea pe foc mic, când începe să clocotească se adaugă făina
amestecând repede până se desprinde de pe cratiţă, câteva secunde (nu mai mult că se prinde de cratiţă) şi se ia de pe foc.


Se lasă la răcit.
Când s-a răcit, se adaugă ouăle unul câte unul şi se amestecă.


Compoziţia se pune într-un poş şi se formează bastonaşe, trecând cu compoziţia de 4-5 ori sus-jos până se îngroaşă bastonaşul.
Dacă nu aveţi poş, se poate folosi cupa de îngheţată pentru a le face rotunde.


Se pun în cuptorul preîncălzit, timp de 25-30 minute la 190-200 C, până se rumenesc pe deasupra şi nu se mai văd mici balonaşe la suprafaţă.

ATENŢIE: nu se deschide sub nici o formă cuptorul în timpul coacerii, se vor dezumfla.
Se scot din cuptor şi se lasă la răcit.

Moment propice pentru a face crema.

Ingrediente cremă
1 l lapte
3 ouă întregi şi 1 gălbenuş
150 g zahăr
120 g făină
esenţă de vanilie, daca le vrem aşa, sau 1 lingură de nesscafe, sau cacao, după gust, pentru crema de cacao

Adiţional

Frişcă, se adaugă peste cremă cca 200 g
Ciocolată
Frişcă lichidă pentru topit ciocolata




Se pune laptele la încălzit.
Se freacă ouăle cu zahărul, 

apoi cu făina,

 peste care se varsă (amestecând întruna) laptele fierbinte.

Se dă pe foc, fără a înceta frecatul (eu folosesc mixerul), până în momentul fierberii.
Se adaugă esenţa/nesscafe/cacao şi se lasă să se răcească.
Se pune peste cremă folie de plastic pentru a preveni formarea de crustă.

Între timp eclerele s-au răcit.

Se taie un capac fiecărui ecler, cu ajutorul unui cuţit fin,se umplu cu cremă,

peste care punem un strat de frişcă şi se acoperă cu capacul.


Le putem garnisi cu zahăr pudră, sau cum fac eu, mărunţesc o ciocolată şi o pun la topit pe foc împreună cu frişcă lichidă (smântână dulce), un pic, cât să ajute la topit. 

Când s-a topit, o luăm cu linguriţa şi o împrăştiem organizat pe suprafaţa eclerului.
GATA!

Se lasă câteva ore la frigider înainte de a le devora împreună cu cei dragi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu