luni, 13 mai 2013

Cine statea

cu furca la prima ora, uitandu-se stupefiata cum gradina ei se transforma in scena de razboi?
Mi-a terminat multe rasaduri de flori, a trecut prin randurile de rosii, a facut o escala pe la vita de vie ( nu cred ca o mai recuperez) si isi continua periplul prin gradina, in cautare de rame grase si gustoase.
Si uite ca am descoperit dezavantajul (major) irigarii prin picurare. I-am usurat munca cartitei, care acum sapa voiniceste intr-o zi cat altele intr-o saptamana.
Am pus aparate cu unde sonice...se pare ca-i surda sau ii place, ca am vaga impresie ca si-a adus toata familia.
Am pus bobite de lava in galerii...cred ca nu-i pasa, ca nu o vad deranjata.
Va rog, daca aveti vreo idee, ca-mi fac harakirii cu furca, in asteptarea unui cap de cartita
Pana atunci, stau si astept ploaia. Nici ea nu prea vrea prin partile astea ( a plouat numai in jumatatea cealalta de comuna, semn ca promoveaza discriminarea fǎţişă)






 





26 de comentarii:

  1. Angelikue, sa stii ca doamna cartita iese cu picioarele de dinapoi afara - am vazut-o ieri, dar nu am pus mana s-o s cot afara asa ca a scapat si-mi scoate si mie tot, capsunii sunt pe o perna de aer, ma si mir ca doar o tufa s-a uscat. Stiu ca din cauza gunoiului de grajd se intampla asa, dar fara gunoi nema productie buna, asa ca...n u stiu ce sa-i fac. Mai demult am incercat si n oi metodele aflate, ultrasunete, pastile bete de soc infipte in mijlocul musuroiului (dar la mine ori sunt doua feluri de animalute, ori cartita face tuneluri aproape de suprafata pamantului, cam de jur imprejurul capsunilor care sunt pe gunoi mai mult, plantati). Cu bete de soc anul asta nu am incercat, va urma, caci vad ca-i serioasa treaba si cand voi pune ardeii toti mi-i intoarce cu radacinile in sus :(
    cand plantele sunt mai mari si radacinile mai puternice atunci nu mai face stricaciuni (ma mir ca ti-a stricat via :( ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zilele urmatoare o sa o urmaresc, sa incerc s-o prind cumva.
      Din cate imi zici si tu, nimic nu merge :(
      Ma uitam dimineata cum intorcea floricelele si imi venea sa o iau de bot si s-o trag la raspundere.

      Ștergere
  2. Cu cartita nu stiu ce sfaturi sa-ti dau ca nu am avut de a face cu ea si sper sa nici nu am! Dar in schimb admir gradina ta care este foarte frumoasa:) si bogata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Brandusa :)
      Incerc sa o imbogatesc in fiecare an
      Iar altii ma submineaza, umbland fix la temelia gradinii...mama ei de cartita
      Ma fac amazoana si ma duc la vanatoare de cartite

      Ștergere
  3. Și la noi sunt. Pe mine nu mă deranjează, că-s în zonă unde n-am decât copaci. Deocamdată. Nu faci nimic cu furca. Poate cu lopata. Oricum, încearcă să studiezi tutoriale pe youtube, că sunt, acum m-am uitat. „Mole trapping” etc. Poate nimerești lozul câștigător :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pisici. caini de talie mica. distrug un pic la inceput - mult mai putin decat o singura cartita - apoi musafirele pleaca. la noi am vazut ca vin in special dupa coropisnite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am o pisica super puturoasa, nu cred ca e interesata de cartita, cand bolul ei este plin tot timpul
      Eu am sapat in zona in care e cartita si sunt niste rame foarte mari.
      Daca o rugam toamna trecuta, nu sapa asa minutios gradina, cum a facut acum

      Ștergere
  5. Sper sa se mute doamna cartita in alta zona si sa-ti lase plantutele in pace. Bunicii foloseau o planta impotriva cartitelor, o stiu cum arata, dar habar n-am cum se cheama ... Daca o descopar iti dau de veste.
    Trandafirul e superb !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper, ca m-a zapacit
      Si cand te gandesti ca acum 3 ani nu prea le aveam cu trandafirii, mi se parea complicata intretinerea lor

      Ștergere
  6. Eu tin minte de la tataie ca inunda tunelul/ tunelele.
    Cartita iesea si apoi o omora, evident, spre disperarea noastra ( mie si lui frate-meu ni se pareau foooaaaarte dragute).
    Mai mult nu stiu, nu am experienta cu ele ( nici nu-mi doresc :) ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai daca ma apuc sa inund galeriile, tare imi e ca sec putul si ele nu ies :)))
      Zau, sa nu ai parte de ele, ca e jale

      Ștergere
  7. Ai o gradina superba, urat din partea cartitei ca te necajeste. Incearca cu capcane cum sunt cele pentru soareci, cel putin astea am inteles ca sunt cele mai eficiente. Sper sa reusesti sa scapi de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca o sa pun capcane pana la urma, trebuie sa vad ce gen de capcane merg
      Multumesc, Aurelia

      Ștergere
  8. Si eu stiam de faza cu inundatul galeriilor, dar nu stiu cat de eficienta e.
    Eu am patit altceva: mi-am plantat salata direct in gradina. Deja era iesita, frumoasa, maricica. Ieri dimineata, m-am uitat in gradina si ceva era neobisnuit. M-am dezmeticit si soc, nu mai aveam decat o singura salata. Restul zici ca s-au evaporat. Nicio urma nu mai e, zici ca n-a fost nicicand. Cred ca un melc e vinovatul. Sau extraterestri vegetarieni :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmareste salata ramasa si vezi ce se intampla...dar eu cred ca sunt limacsi

      Ștergere
  9. Frumoasă grădină ai. :)

    (cu cârtița nu știu...)

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ! Am mai scris un mesaj se pare ca nu s-a salvat dar vorba lui maica -mea nu da banii pe prostii ci incearca sa-ai observi dimineata devreme sa-i scoti afara cu sapa sau furca, eu cand am inrtebat de ce va solutii despre cartita mi s-a raspuns ca este protejata de lege,am dat banii pe solutiii aduse din Ungaria, am cumparat o gramada de naftalina dar fara nici un rezultatt, singurul a fost panda de ve dimineata devreme si scos afara, la prima care am scoso, explicatiile bau fost urmatoarele eu am muncit foarte mult la aceasta gradina ea nu are ce cauta aici, daca vreo surata de a ei nu intelege eu am sa ii arat soarele ceea ce nu prea ii convine asa ca o rog sa nu mai treaca prin gradina mea, sper sa aiba succes Silvia Satu Mare

    RăspundețiȘtergere
  11. De doi ani ma razboiesc cu cartita, imi arara gradina ca Sarajevo dupa bombordament.Anul asta am luat doua dispozitive anti-cartite si le-am pus la extremitatile gradinii. Intr-o parte s-a facut liniste, in cealalta...Cred ca e o cartita reumatica , care vine la tratament cu ultrasunete, ca sapa fix langa dispozitiv!:))
    Am auzit ca e eficient sa ingropi cu gura ij jos in musuroi sticle in care a fost alcool, cartitele sunt antialcoolice si fug.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In seara asta ma imbat, Adelina, ca trebuie sa dau gata cateva sticle de alcool :)))

      Ștergere
  12. Doar cu sapa ai vreo șansă. Așa făcea bunicul când era câte o cârtiță mai hotărâtă și începea distrugerile prin grădina de legume.
    Dis de dimineață era la observator, să vadă unde se mișcă pământul, mergea tiptil și apoi stătea nemișcat până când era sigur că „doamna” e suficient de la suprafață încât să o scoate afară din maxim două lovituri.
    După ce îți scapă de vreo două ori vei avea experiența necesară. Nu trebuie să faci zgomot, că altfel s-a dus șansa.
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-au zis si vecinii sa o pandesc cu sapa si sa-i dau una in cap, dar eu pur si simplu nu pot.
      Trebuie sa-l pun pe sot sa faca asta :)

      Ștergere
  13. Draga mea, pentru cartita nu exista leac. Cu toate metodele incercate de noi, ea va pleca doar cand va vrea. Avem o lunga experienta cu ea, toate eforturile sunt zadarnice. Ce este bine - cartita este un animal teritorial si traieste solitara, ea se intalneste cu perechea doar in timpul imperecherii, apoi isi goneste pana si puii din cuib. Asta e bine. Mai este bine ca nu mananca plante, se hraneste exclusiv cu "animale" din pamant, asta inseamna ca in general doar deranjeaza gradina, ba mai mult, acolo unde este o cartita, dispar de exemplu coropisnitele. Tu pe teren ai o singura cartita, chiar daca par mai multe. Imediat ce o inlaturi pe ea, galeriile vor fi preluate de alta dupa putin timp. Asa ca mai bine inveti sa convietuiesti cu ea. Gandeste-te - " Face parte din familie"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Manca-o-ar mama de cartita
      O sa devina mascota, pe locul unde erau rasadurile de flori, pe care ea le-a ravasit si le-a terminat :))
      Daca nu mi-ar fi umblat la radacina florilor si plantelor si ar fi respectat traiectoria impusa, adica pe carare sau prin ceapa, nu aveam nimic cu ea.
      Asa... ma simt ca mesterul Manole, eu plantez, ea vine si racaie si planta se ofileste de nervi
      Imi vars si eu nervii, ca ma vad neputincioasa in fata ei si nu merge nici cu vorba buna, nici cu tipatul, nici cu tropaitul...

      Ștergere