luni, 12 august 2013

Ardei in sos de rosii

sau cum sa-ti incanti papilele gustative.

Reteta am gasit-o si sub denumirea de lecio sau lecso.
Indiferent de numele retetei, este delicioasa, tocmai buna sa insoteasca o friptura iarna, buna de pus peste orez, peste cartofi, insoteste cu succes o chifteluta buna.

Am folosit:
- rosii curatate si date prin masina (o galeata de 15 kg) ;
- ardei kapia, gras si gogosari curatati de cotor si seminte si taiati fasii (aproximativ 20 kg);
- ulei (500 ml la o oala);
- zahar (cam 200 de grame la o oala);
- sare (aproximativ 2 linguri de sare grunjoasa, de muraturi la o oala);
- otet (cam 2 linguri la o oala);
- usturoi;
- boabe de piper.
Daca va place condimentat, va recomand si 2-3 ardei iuti.

Rosiile pasate le pun la fiert, dupa ce fierb cam 15 minute, adaug uleiul, zaharul si sarea.
Le mai las sa fiarba la foc domol vreo 10 minute, dupa care adaug ardeiul taiat.
Nu-mi intra toti ardeii dintr-o tura.
Nu-i nimic, exista si o a doua tura. 
Las oala la fiert cam 30 de minute, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca.
Intre timp pregatesc borcanele, le spal si le pun la scurs.
Dupa 30 de minute, opresc focul, pun otetul si amestec.
Am pus cu grija in borcane (pe fundul borcanelor pun 1 catel de usturoi si cateva boabe de piper), de frica sa nu sparg vreunul din cauza caldurii.
Dupa ce pun ardeii facuti in borcane, completez cu zeama.
Dupa ce le-am pus capacele, le bag la sterilizat.
Eu le sterilizez in cuptor, in tava cu apa, pentru 100 de minute la 120 de grade.

Mie nu-mi intra in oala toti ardeii, asa ca fac in doua ture.
Dupa ce pun ardeii in borcane, imi ramane in oala suficienta zeama pentru inca o tura de ardei.  Am grija ca a doua oara sa verific zeama de sare, zahar si sa mai adaug ulei.




20 de comentarii:

  1. Foarte fain. Bravo! Arată incredibil de bine. Gata, Gâza și-a tras noi obiective :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spune-i ca obiectivul merita :)

      Ștergere
    2. Off, te cred, că de câte ori mă uit la borcanele alea... mmmm!

      Ștergere
  2. Anul trecut am facut cateva zeci de borcane , mai sunt in beci, deci anul viitor repetam figura:) Arata tare bine:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Brandusa :)
      Si cum au fost peste iarna? Exceptionali, nu-i asa? :))

      Ștergere
    2. Superbi, eu am facut tot feluri de sosuri sau am mancat ca atare:)

      Ștergere
    3. Sunt curioasa cum se vor comporta peste iarna :)

      Ștergere
  3. Provizii fara sfarsit :) La cati ardei ai trebuia sa gasesti un mod de conservare. Bravo !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si inca nu am terminat ardeii.
      Asa ca zilele urmatoare ma gandesc sa fac tocana de legume si zacusca de ciuperci :)

      Ștergere
  4. Eu ma feresc de conservele astea cu ulei, pentru ca unele dintre ele parca ar da in ranced, bine, nu toate. Astea par delicioase si as incerca si eu, mai ales ca vad ca a facut si Brandusa. Azi fac macar trei borcane si iti zic impresii.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept impresiile :)
      Eu am facut si anul trecut conserve cu ulei si nu mi-au lasat impresia de ranced.

      Ștergere
    2. Stii care mi s-au parut mie cu gust de ranced, dovleceii si vinetele puse ca un fel de salata, cu otet si ulei si condimente, care nu mi-au placut deloc. Cand deschideam borcanul parca uleiul adunat deasupra avea gust de ranced.
      Revin :)
      Pupici!

      Ștergere
    3. Combinatia asta nu am facut-o pana acum, din lipsa de doritori.
      Ulei pun si eu in diverse borcane deasupra si nu au avut gust de ranced.
      Ai facut ardeii? :)

      Ștergere
  5. la cate borcane tot umpli nu pot sa nu te intreb:tu ai beci sau bunkar?:))
    Si la reteta asta, pe langa ingrediente, n-ai si o incantatie, o formula secreta pentru dainuire eterna fara mucegaiuri?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incantatia o face cuptorul, iar eu ma inchin in fata lui ca m-a salvat de la mucegai...amin :)))
      Am o camara generoasa si parca e trista asa goala, trebuie musai umpluta.
      Intre noi fie vorba, eu sper sa ma imbogatesc la iarna, cand o sa scot pretioasele conserve la vanzare :))

      Ștergere
  6. Wow! Impresionant! Jos pălăria pentru toată munca depusă!
    20 kg de ardei... să îi feliezi, e ceva! :) Și nu e numai asta.
    Să vină iarna!!! :))
    Mult spor în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  7. ca sa nu te temi cand umpli borcanele cu chestii fierbinti, pune-le pe ceva metalic. eu le tin pe scurgatorul chiuvetei din inox si torn cu incredere in ele, n-am avut surprize.

    camara voastra e supraelastica, se mareste cu cat pui mai multe in ea?:)

    (acum, fara gluma, felicitari!)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu obisnuiesc sa tin lama unui cutit, dar cum am doua maini stangi...se vad pe maini urmele "luptelor" domestice :)) un borcan spart imi mai trebuie si tacamul e complet
      Dupa ce termin cu borcanele, o sa fac o sedinta foto cu camara magica. :))
      Am ramas in urma cu postarile despre conserve...urmeaza si altele :)

      Ștergere