luni, 28 mai 2012

Documentare pe timp de cod portocaliu

Voi continua seria postărilor cu documentare despre viaţă, sol, agricultură, permacultură cu următoarele documentare ce pot fi văzute online:



Primul este 
Permaculture Soils (2010)


http://documentare.digitalarena.ro/solurile-permaculturii-2010/

"Permaculture Soils (2010), un documentar ce-l găsesc a fi foarte practic, mai ales pentru cei care sunt la început de drum în acest domeniu, si mai mult de-atâta, vor să se apuce repede de treabă. Acest film poate fi un prim bun ghid practic pentru încropirea unei grădini de zarzavaturi bio, spre exemplu.Fiind una din personalitățile în domeniu, australianul Geoff Lawton ne oferă soluții practice la problemele actuale din agricultura industrială, oferindu-ne un număr de tehnici prin care să reglăm dezechilibrul solului, datorat monoculturilor și tratării chimice a acestuia. Deși filmul are puțin peste o oră jumate, el conține foarte multe informații utile, Geoff condensând în el rețete de creare a compostului, ne arată apoi cum să ne construim straturile suspendate de zarzavaturi, cum să ne întocmim o fermă de râme, cum putem colecta ușor nutrienții de la păsările de curte și să-i folosim practic în fertilizarea grădinii. De asemenea, ne explică rolul biodiversității și cum o putem aplica în permacultură. Trece în revistă și alte subiecte interesante, cum ar fi remineralizarea solului, managementul pășunilor, prepararea ceaiului de compost, construirea unei grădini instant, si multe alte tehnici interesante ne sunt dezvăluite în film."



Al doilea:
“Back to Eden”


http://backtoedenfilm.com/

"Înapoi la Eden" se bazează pe povestea de viaţă a unui om, cu credinţa în Dumnezeu, ce învăţă cum să se întoarcă la metodele simple, productive, fără a face rău mediului înconjurător.



Ultimul
Painea noastra cea de toate zilele



http://vimeo.com/20240432 si
http://vimeo.com/20244945



"Filmul documentar al producătorului german Nikolaus Geyrhalter, „Unser taeglich Brot“ (Our Daily Bread - Pâinea noastră cea de toate zilele), dezvăluie, fără comentarii, un tablou pe cât de cutremurător şi de terifiant, pe atât de adevărat al unei agriculturii ce prolifereaza tot mai mult în Uniunea Europeană.
Ceea ce putem vedea în film nu mai reprezintă nicidecum agricultura în sensul în care o înţelege orice român; este mai degraba o cumplită industrie producătoare de furaje pentru oameni! Normele europene, stabilite dupa politica economică a corporaţiilor multinaţionale din agricultură, au permis şi au încurajat dezvoltarea acestei industrii în detrimentul sau chiar împotriva agriculturii ecologice sau tradiţionale, numită astăzi în batjocoră "agricultură de subzistenţă".
Deşi există multe voci care arată absurditatea acestei abordări hipertehnologizate, chimizate şi robotizate (la propriu şi la figurat), lucrurile se petrec ca şi cum nu s-ar vedea problemele. Putem vedea în film muncitori agricoli protejaţi cu costume etanse si măşti de gaze... Pentru prima data în istoria omenirii, munca "agricultorilor" are loc în mediu toxic!!! Ce putem să mai spunem despre produsele "alimentare" rezultate?
Occidentalii, care trăiesc zi de zi, pe pielea lor, tragedia industrializării agriculturii, au început să devină conştienţi de comoara pierdută.
Va trebui ca românii să se trezească rapid pentru a opri aceasta aberaţie, înainte să fie prea târziu. Încă avem această comoară a agriculturii naturale. Încă mai putem mânca o roşie, un pepene sau un măr gustos, chiar dacă ele nu sînt mari şi umflate ca baloanele. Există un mare pericol ca ele să se piardă, dacă înghiţim pe nemestecate tot ce ni se impune adesea pe ascuns, pe cale administrativă, fără să fim măcar consultaţi, prin negocieri dubioase, de către UE. Dacă vrem să le mai avem, trebuie să învăţăm să le preţuim şi apoi să le păstrăm cum se cuvine!"
sursa:

http://www.ecolife.ro/multimedia/filme/unser-taglich-brot-our-daily-bread.html





4 comentarii:

  1. Aici e de studiat o saptamina. O s-o iau metodic si o sa fac notite :) Merci !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am deschis un fel de cutie a Pandorei cu aceste documentare.
    Tot gasesc si gasesc...
    Daca am retine macar un sfert din ce vizualizam in aceste documentare si tot e ceva
    Eu clar am de gand sa fac cateva randuri, fara sa le mai ar, adaugand numai compost si mulch.
    Nu am loc sa-mi produc propriul meu compost, insa pentru cineva care detine mai mult teren, in primul documentar sunt prezente cateva retete bune de compost

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am doua gramezi in parcela vecina, unde e un teren viran. Una o desfac in toamna, una in primavara. Iese un pamint negru, minunat. Si asa, am si mai putin gunoi - o parte la reciclare, o parte la compost, ramine doar un transport saptaminal la tomberon :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte bine, asa stii ce contine compostul tau.
    Am zis ca o sa facem si noi la anul loc pentru o compostiera home-made

    RăspundețiȘtergere