duminică, 15 martie 2015

De ce?

O mie de intrebari si niciun raspuns.




Ba da, am unul...simplu chiar








12 comentarii:

  1. Infricosatoare prima parte a reportajului...
    Instinctiv stiam asta... pacat ca am ajuns pana aici. Si pacat ca cei care produc in modul acesta exista...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ar exista daca legislatia si legiferatorii nu le-ar permite.
      Sunt firme puternice, ce fac constant lobby pe langa guvernanti.
      Si cum "oameni" sunt si ei...

      Ștergere
  2. Super documentar! Ca sa iti spun adevarul, eu nu cred ca romanii nu au cultura de a manca sanatos. Asta este o minciuna care o spun agricultorii. Pur si simplu e mai profitabil sa indopi rosia aia cu pesticide si sa scoti un profit nesimtit decat sa astepti sa se coaca in mod natural. De ce cand ma duc in Careffour vad fructe importate din polonia? De ce merele nu sunt mere romanesti? Probabil ce profitul producatorului este mult mai mare daca vinde merele in germania decat daca l-ar vinde pe piata romaneasca. Sincera sa iti spun eu nu mai vad rosii adevarate in pietele romanesti. Probela mare este ca si cele pe care scrie rosii de gradina nu sunt rosiile din gardina mea. I-am spus mamei ca samanta de rosii si in general semintele sunt sfinte. Nici eu nu ma dau in vant dupa produsele bio? Stii de ce? pentru ca in Romania eu nu am certitudinea ca sunt bio.
    Ceea ce e trist este ca guvernul nostru drag si scump nu misca un deget daca nu le iese si lor ceva. Cred ca singura solutie este sa i mituim noi ca sa nu le mai pese de banii pe care i impinge Monsanto, DuPont, Pioneer. Trist este ca modificarea genetica este imbratisata de foarte multi romani care nici macar nu stiu ce inseamna. Inclusiv pe langa Fagaras am vazut lanuri de porumb marca Pioneer. Trist spun eu...
    O alta problema a romanilor este ca merg in supermarketuri si aleg fructele si legumele dupa ochi , exact asa cum spunea domnul din repotaj. Nu de putine ori am vazut langa mine oameni care ziceau ca lamaile nu sunt bune si eu puneam mana pe ele si ma gandeam ce au lamaile alea ca pt mine aratau foarte bine. Perfectiunea este cancerigena si in nici un caz sanatoasa.
    Putini sunt cei care merg de la piata si cumpara cisesle sau merele cu viermi, putini stiu daca marul e rau nici viermele nu traieste in el.
    In rest arata bine rasadurile tale... promitator...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai pus punctul pe rana.
      Exact cum spuneau in reportaj: ei stiu ca omul mananca intai cu ochii.
      Eu sunt extrem de realista. Imi dau seama ca un agricultor cinstit rezista cu greu presiunii de pe piata. Este foarte greu (dar nu imposibil) sa cultivi bio si sa rezisti (financiar vorbind).
      Cred ca mai multe pot spune cei se fac lucrul asta.
      Nu ai cum sa te lupti cu aceste fenomene (mecanizare excesiva, stropire excesiva, importuri frauduloase etc etc etc) care, cumulate, te lasa cu produsele nevandute pe taraba.
      Si cine sa respinga fenomenul, cine sa trezeasca in agricultori dorinta de cultivare a produselor bio, cand ei stiu ca sunt la mila naturii si orice fenomen poate compromite total cultura, fara posibilitatea de a recupera macar investitia initiala, nu mai vorbesc de profit.
      E o discutie atat de ampla...

      Ștergere
  3. Sa fie un inceput bun si sa te bucuri de roade de la rasadurile tale, Simona ! Nu m-am uitat la documentar ... deja stiu prea multe si de ani buni incerc sa cumpar cat mai putin de la piata si de la magazin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Dani
      E aiurea cand mersul la cumparaturi a cam devenit o lupta pentru supravietuire

      Ștergere
  4. Chiar azi dimineata am vazut documentarul si sincer m-a ingrozit cultura de rosii pe perne de vata, cu toate tuburile alea conectate prin care vine seva "nutritiva". Chiar nu mai stim ce mancam de la supermarket... Iar povestea cu nevoia de a produce tot mai mult pentru ca polulatia este in crestere mi se pare o minciuna gogonata in conditiile in care societatea ne educa sa consumam mult si prost. Daca nu am risipi atat de mult probabil ca nu ar avea profit cei care produc astfel.
    Spor la gradinarit in noul sezon!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai exact despre asta este vorba, despre nevoi create si intretinute.
      Rosii in miezul iernii, ardei grasi, frumosi, colorati, mere suculente si fara un pic de zbarcire...
      Eu nu spun sa ne reintoarcem acum 50-60 de ani, sa traim, sa cultivam si sa mancam numai ce producem sezonier.
      Dar trebui sa intelegem ca aceste produse aparute in perioadele de repaus ale naturii, numai bune pentru organism nu sunt.
      Iar nota de plata o vom plati mai tarziu...
      Multumesc, Oana :)

      Ștergere
  5. E trist sa vedem ca ceea ce mancam drept legume pe timp de iarna (vara e altceva) sunt niste seminte crescute in vata si innecate de chimicale :( Tocmai de aceea e de preferat sa alegem si in sezonul rece fructe bogate in vitamine care pot inlocui legumele, cum ar fi citricele spre exemplu. Dar, spre bucuria noastra, a venit primavara si o putem lua de la capat cu gradinaritul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, Marc
      Tentatia este mare, recunosc. Si eu mai calc stramb, cand vad legumele si fructele colorate, in plina iarna...
      Noroc ca ma tempereaza pretul si tara de origine...

      Ștergere
  6. Foarte interesant documentarul! L-am vizionat de doua ori. Si acum sa spun "Buna dimineata" avand in vedere ca este pentru prima oara cand las un comentariu. Urmaresc blogul de foarte mult timp si mi-a placut ce am citit si admirat (poze) in fiecare postare. Simpatic si interesant mi s-a parut si filmuletul cu "Marketing" din postarea anterioara. Va doresc sanatate multa, spor si recolte frumoase si sanatoase!

    Cu drag,
    Mihaela T.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, bine ai venit!
      Iti multumesc pentru urari si pentru cuvintele frumoase.
      De abia astept sa se trezeasca complet gradina, spiridusii sa iasa din hibernare si sa atasez din nou la postari fotografii cu "mici explozii" de culoare :)

      Ștergere